Senát zamietol zákon o majetkovom vyrovnaní medzi štátom a cirkvami

15.08.2012 Celý región

Praha 15. augusta (TASR) - Český senát dnes pomerom hlasov 43 ku 33 podľa očakávania zamietol zákon o majetkovom vyrovnaní medzi štátom a cirkvami. Oznámila to agentúry Mediafax.

Právnu normu predstavila ministerka kultúry Alena Hanáková. Tesne pred záverečným hlasovaním pripomenula, že nárok cirkvi na vrátenie majetku je súdne vymáhateľný.

Vládny návrh zákona, podľa ktorého by cirkvi od štátu dostali majetok v hodnote okolo 75 miliárd korún a finančnú náhradu 59 miliárd korún, odporučili zamietnuť ústavnoprávny, hospodársky aj školský výbor.

Hlavnými dôvodmi bolo prelomenie hranice 25. februára 1948 a predražené vyčíslenie majetku. Podľa sociálnych demokratov (ČSSD), ktorým sa návrh najviac nepáčil, sa začnú po prijatí zákona hromadiť aj sťažnosti ľudí, ktorých majetok bol reštituovaný podľa iných kritérií.

Senátori dnes rokovali až do 20. hodiny. Predtým na návrh Petra Vichu (ČSSD) odsúhlasili, že každý senátor môže vystúpiť len dvakrát a hovoriť iba desať minút. ČSSD tak reagovala na dlhý prejav Petra Bratského (ODS), ktorý označila za obštrukciu.

Po odmietnutí Senátom sa návrhom zákona bude znovu zaoberať Poslanecká snemovňa. Vládni poslanci budú musieť veto Senátu prehlasovať, musia však dať dohromady 101 hlasov.

Terajšia schôdza Senátu pokračuje vo štvrtok. Senátori sa budú zaoberať s ďalším kontroverzným vládnym návrhom - komplexným balíkom daňových zmien.
 

Vyberte región